امروز يك شنبه  ۷ ارديبهشت ۱۴۰۴
۱۳۹۹/۱۲/۲۲- ۱۸:۲۳ - مشاهده: ۳۸۷

هفته نامه واتیکان و جهان مسیحیت (هفته چهارم اسفند ماه)

مهمترین اخبار مرتبط با واتیکان و جهان مسیحیت به همراه منابع (ویژه نامه سفر پاپ فرانسیس به عراق)

  

جایی که ماموریت پدر مشترکمان (حضرت ابراهیم علیه السلام) در ایمان آغاز شد

روزنامه  اُسِّرواتوره رومانو

اگرچه السیستانی در سال 1930 در مشهد ایران متولد شد و در ابتدا خود را وقف مطالعه اسلام در حوزه ایرانی قم کرد اما با گام نهادن در جا پای پدربزرگش، در سال 1951 به نجف یعنی مرکز اصلی و هزار ساله یادگیری مبانی شیعه، نزد آیت ا... العظمی ابوالقاسم الخویی رفت. با مرگ ایشان (آیت ا.. خویی) در سال 1992 میلادی، آیت ا.. سیستانی بلافاصله از سوی هم رده‌های خود به عنوان آیت ا.. العظمی‌شناخته و جانشین وی شد. سیستانی که صدایی برای گفتگوی باز است، ارتباط خود را با کلیسای کلدانی و با پارتریارک کاردینال لوئیس رافائل ساکو حفظ کرد. ایشان یکی از روحانیون شیعه با نفوذ است و میلیون‌ها پیرو در سراسر جهان دارد. در غرب عمدتاً به دلیل اعتبار و وزن سیستانی در سیاست‌های عراق، به ویژه پس از حمله آمریکا در سال 2003، او را می‌شناسند. به گفته اسقف یار آیین بابلی- کلدانی شلمون وردونی، دیدار میان پاپ فرانسیس و السیستانی " مرحله مهمی در زندگی عراقی‌ها" است.   صفحه 7

 

آخرین اخبار در رابطه با سفر پاپ فرانسیس به عراق

روزنامه  اُسِّرواتوره رومانو، دفتر مطبوعاتی واتیکان، سایت ایل سیزموگراف و همچنین سایت آیت ا.. العظمی سید علی سیستانی

جمعه گذشته برابر با 5 مارس، سی و دومین سفر بین المللی پاپ فرانسیس به عراق صورت گرفت. این سفر سه روزه که تا 8 مارس بطول انجامید واقعه ای منحصر بفرد و تاریخی است زیرا پاپ فرانسیس اولین اسقف رم (پاپ) است که از عراق، موطن حضرت ابراهیم (ع) دیدار کرد.

5 مارس روز اول

- پاپ فرانسیس پس از عزیمت با هواپیما از فرودگاه بین المللی رم - فیومیچینو به بغداد رسید و در فرودگاه بین المللی این شهر مورد استقبال رسمی قرار گرفت. وی سپس  با نخست وزیر عراق مصطفی الکاظمی در سالن تشریفات این فرودگاه دیدار و گفتگو کرد. سپس مراسم استقبال رسمی در کاخ ریاست جمهوری در بغداد از پاپ فرانسیس صورت گرفت. پاپ در دفتر رئیس جمهور عراق  برهم صالح، با وی ملاقات کرد و در ادامه در کاخ ریاست جمهوری با مقامات دولتی، اعضاء جامعه مدنی و نمایندگان هیاتهای دیپلماتیک نیز دیدار کرد. وی در بخشی از سخنانش ضمن تاکید بر برسمیت شناخته شدن تمامی جوامع دینی عراق، احترام به حقوق و حفاظت از آنان، گفت: "دین ، در ذات خود، باید در خدمت صلح و برادری باشد. از نام خدا نمی‌توان برای توجیه اقدامات جنایت کارانه، تبعید ، تروریسم و ظلم استفاده کرد (سند برادری انسان ، ابوظبی ، 4 فوریه 2019). برعکس خداوند که انسانها را از نظر کرامت و حقوق برابر آفریده است ما را به گسترش عشق، احسان و همدلی فرا می خواند. در عراق نیز کلیسای کاتولیک آرزو دارد که دوست همگان باشد و از طریق گفتگو، برای بنای صلح با ادیان دیگر، همکاری سازنده داشته باشد. حضور بسیار کهن مسیحیان در این سرزمین و مشارکت آنها در حیات کشور، میراثی غنی است لذا(مسیحیان عراق) خواهان آن هستند بتوانند در خدمت همگان باشند. مشارکت آنها در زندگی عمومی  به عنوان شهروندانی که از کلیه حقوق، آزادی‌ها و مسئولیت‌ها برخوردار هستند گواهی می دهد که یک کثرت گرایی مذهبی، قومی و فرهنگی سالم می‌تواند به شکوفایی و هماهنگی کشور کمک کند".

دیدار با اسقف‌ها، کشیش ها، روحانیون، طلاب و معلمان دینی در کلیسای جامع آیین کاتولیک - سریانی" سیده النجاه" در بغداد نیز از دیگر برنامه‌های سفر پاپ فرانسیس در این روز بود. وی در آن دیدار طی سخنانی گفت: "تحریک به جنگ، نگرشهای نفرت انگیز، خشونت و خونریزی با آموزه‌های دینی سازگار نیست... (منِ پاپ فرانسیس به عنوان) تائب و زائر ایمان و صلح در عراق ، از خداوند برای این مردم، با استعانت از(حضرت) مریم مقدس (سلام ا..علیه)، خواستارتوانمندی همگان برای بازسازی کشور با کمک یکدیگر، همراه با برادری هستم".

6 مارس روز اول

- پاپ از فرودگاه بغداد با هواپیما عازم نجف شد و به دیدار آیت ا..العظمی سیستانی رفت. به گزارش دفتر مطبوعاتی واتیکان در این دیدار خصوصی و پشت درهای بسته که تقریباً 45 دقیقه طول کشید، ضمن اعلام مراتب قدردانی واتیکان از مواضع آیت ا...العظمی سیستانی و جامعه شیعیان عراق در مقابله با خشونت ها، در خصوص موضوعاتی چون، احترام متقابل و گفتگو برای مصلحت این کشور، منطقه و کلیه بشریت بحث و گفتگو شد.

دفتر آیت ا.. العظمی سیستانی نیز در بیانیه ای در رابطه با این دیدار اعام کرد: " جناب آقای سیستانی (مدّ ظله) صبح امروز با «پاپ فرانسیس» پاپ کلیسای کاتولیک و رییس دولت واتیکان دیدار کردند. در این دیدار درباره چالش های بزرگی که بشریت در این دوران با آن روبروست و همچنین نقش ایمان به خداوند متعال و رسالت هایش و پایبندی به ارزش های والای اخلاقی برای غلبه بر آنها گفتگو و تبادل نظر شد.  حضرت آیت ا.. سیستانی در ادامه درباره تحمل رنج و سختی بسیاری از مردم در کشورهای مختلف از ظلم و ستم و فقر و اذیت و آزار دینی و فکری و سرکوب آزادی‌های اساسی و فقدان عدالت اجتماعی، و بویژه در خصوص جنگ ها و اعمال خشونت بار و محاصره اقتصادی و آوارگی و دیگر مواردی که ملت های منطقه ما ـ مخصوصاً ملت فلسطین در سرزمین‌های اشغالی ـ از آن رنج می‌برند، صحبت کردند. معظم له ضمن اشاره به نقشی که سزاوار است رهبران بزرگ دینی و معنوی در کاهش این رنج ها داشته باشند، ابراز امیدواری کردند که آنها، طرفهای ذیربط ـ بویژه قدرت های بزرگ ـ را نسبت به غلبه دادن عقلانیت و حکمت و کنار گذاشتن زبان جنگ و پرهیز از توسعه طلبی در راستای منافع شخصی کشور خود به قیمت پایمال شدن حق ملت ها در زندگی آزادانه و شرافتمندانه، تشویق کنند. و همچنین بر اهمیت یکپارچگی تلاش ها برای تقویت ارزش های همدلی و همزیستی مسالمت آمیز، و همبستگی انسانی در همه جوامع بر پایه رعایت حقوق و احترام متقابل بین پیروان ادیان و گرایش های فکری مختلف تأکید کردند. معظم له در ادامه ضمن تجلیل از جایگاه عراق و تاریخ باشکوه آن و خصلت های پسندیده مردم بزرگوارش با گرایش های مختلف، ابراز امیدواری کردند که به زودی رنج کنونی خود را پشت سر بگذارد. ایشان بر اهتمام و توجه خود نسبت به زندگی همراه با امنیت و صلح شهروندان مسیحی ـ همانند سایر عراقی‌ها ـ و دسترسی به حقوق قانونی کامل آنها تأکید کردند، و همچنین به بخشی از نقش مرجعیت دینی در امر محافظت از آنها و سایر افرادی که در سال های اخیر مورد ظلم و ستم قرار گرفتند اشاره نمودند، بویژه در زمانی که تروریست ها مناطق وسیعی از چند استان عراق را اشغال کردند و مرتکب جنایات شرم آوری شدند. معظم له در پایان برای پاپ و پیروان کلیسای کاتولیک و همه بشریت دعای خیر و خوشبختی کردند، و از ایشان به خاطر تحمل رنج سفر به نجف اشرف برای انجام این دیدار قدردانی کردند".

 پاپ فرانسیس پس از این دیدار، سپس با هواپیما از نجف عازم ناصریه شد، در نشست بین الادیانی که در منطقه اور تدارک دیده شد، حضور یافت و سخنرانی کرد و گفت:"(حضورمان در) اینجا (اور) در جایی که (حضرت) ابراهیم (علیه السلام) زندگی می‌کرد، مانند آن است که به خانه برگشته ایم".  بعد از ظهر پاپ فرانسیس به بغداد بازگشت و مراسم دعای عشای ربانی را در کلیسای آیین کلدانی «سن جوزپه» برگزار کرد.

7 مارس روز اول

- بامداد روز یکشنبه پاپ فرانسیس عازم اربیل شد و در بخش تشریفاتی فرودگاه بین المللی این شهر مورد استقبال رئیس منطقه خودمختار کردستان عراق، مقامات دینی و دولتی منطقه قرار گرفت. وی سپس با رئیس جمهور و نخست وزیر منطقه کردستان دیدار و گفتگو کرد و طی اظهاراتی گفت: "مسیحیان بخشی اساسی و تفکیک ناپذیر از منطقه خودمختار کردستان هستند و مقامات اربیل تمام تلاش خود را بر اساس توان خود برای محافظت از آنها انجام خواهند داد".  پاپ فرانسیس سپس با هلیکوپتر به موصل رفت و در Hosh al-Bieaa (میدان کلیسا) برای قربانیان جنگ در این کشور دعا کرد. وی بلافاصله با هلیکوپتر عازم منطقه قره قوش شد و با جمعیت کاتولیک این منطقه دیدار و در کلیسای لقاح مطهر مراسم مذهبی روز یکشنبه را برگزار کرد و غروب همان روز به اربیل بازگشت و مراسم دعای عشای ربانی را در استادیوم فرانسو حریری انجام داد. پاپ فرانسیس در بخشی از سخنان خود در این مراسم گفت: "این معبد را نابود کنید و من ظرف سه روز آن را برپا خواهم داشت" (یوحنا 2:19). او از معبد بدن خود، یعنی از کلیسای خود صحبت کرد. خداوند به ما وعده داده است که با قدرت رستاخیز خود ، می‌تواند ما و جوامع ما را از زیر آوارهای ناشی از بی عدالتی، تفرقه و نفرت بیرون بکشد. این  وعده ای است که ما در این  مراسم مذهبی تحقق آن را جشن می‌گیریم. با چشم ایمان، ما حضور ارباب مصلوب و برخاسته را در میان خود تشخیص می‌دهیم، یاد می‌گیریم پذیرای خِرد آزادی بخش او باشیم  و برای خدمت به حکومت او که به دنیای ما می آید، در زخم های او آرام گرفته، بهبود یافته و نیرو بگیریم".

پاپ همچنین در ادامه ضمن ابراز امیدواری از ترویج صلح و برادری در زمین، در رابطه با کلیسای عراق افزود: " کلیسا در عراق، به فضل خدا، با انتشار رحمت و آمرزش مسیح ، به ویژه برای نیازمندان، کارهای زیادی انجام داده و می دهد تا حکمت شگفت انگیز صلیب را ابلاغ کند. حتی در میان فقر و مشکلات بزرگ ، بسیاری از شما سخاوتمندانه کمک و همبستگی عینی را به فقرا و مصیبت دیدگان ارائه داده اید. این یکی از دلایلی است که من را بر آن داشت تا در میان شما به زیارت بیایم و از شما تشکر و شما را در ایمان و گواهی (مصداق انجیل بودن) تأیید کنم. امروز، می‌توانم ببینم و لمس  کنم که کلیسا در عراق زنده است و مسیح در این مردم مقدس و متعهد زندگی و کار می‌کند"پاپ فرانسیس در پایان همین روز به بغداد بازگشت.   

8 مارس روز اول

- پاپ امروز با بدرقه رسمی رئیس جمهور عراق در فرودگاه بین المللی بغداد، به رم بازگشت.

http://www.vatican.va/content/francesco/it/homilies/2021/documents/papa-francesco_20210307_omelia-iraq-erbil.html

https://www.sistani.org/persian/statement/26511/

https://ilsismografo.blogspot.com/2021/03/iraq-papa-in-iraq-presidente-curdo.html

 

مصاحبه مطبوعاتی پاپ فرانسیس در هواپیما، هنگام بازگشت از عراق

سایت واتیکان نیوز

پاپ فرانسیس روز گذشته در مصاحبه با خبرنگاران در هواپیما، به کمک رسانی به نیازمندان، عشق ورزی و برادری به عنوان مسیر راه (بشریت)، ملاقاتش با آیت ا... سیستانی، غم و اندوهش از مشاهده کلیساهای تخریب شده در موصل، صحبتش با مادر داغدیده ای که فرزندش  قربانی داعش شده بود و همچنین سفر به لبنان اشاره کرد. در بخشی از صحبت های پاپ فرانسیس در پاسخ به سوال خبرنگار، مبنی بر اینکه آیا ملاقاتش با آیت ا..العظمی سیستانی حاوی پیامی‌برای سران ایران نیز بود، آمده است: "معتقدم این یک پیام جهانی بود. من خود را مکلف دیدم تا این زیارت براساس ایمان و توبه را انجام بدهم و بروم و یک مرد بزرگ، خردمند، مرد خدا را پیدا کنم؛ این را فقط می‌توان با گوش دادن به (سخنان) او درک کرد. در رابطه با پیام نیز می‌گویم (ملاقات با آیت ا.. سیستانی) پیامی‌برای همه است و او فردی خردمند و باتدبیر هست. او به من گفت: "ده سال است که کسانی را که با اهداف سیاسی و فرهنگی به دیدار من می آیند، نمی‌پذیرم ... فقط اهداف مذهبی. او در ملاقات بسیار محترم، بسیار محترم (تاکید مجدد پاپ) بود. احساس افتخار کردم. حتی در لحظه سلام و احوالپرسی هرگز بلند نمی‌شود ... اما او برای استقبال از من دو بار برخاست، مرد متواضع و خردمندی است. این دیدار برای روح من مفید بود. او یک چراغ است و این حکما در همه جا وجود دارند زیرا حکمت خداوند در همه دنیا پخش شده است. در مورد قدیسین این موضوع نیز صدق می‌کند کما اینکه(قدیسین) فقط کسانی نیستند که در محراب ها نشسته اند. و این مسئله هر روز اتفاق می افتد، کسانی که من آنان را قدیسین همسایه می خوانم. زنها و مردانی که ایمان خود را هرچه باشد، در زندگی با قدرت پیاده می‌کنند. کسانی که ارزشهای انسانی و برادری را با انسجام حیات می‌بخشند. من فکر می‌کنم ما باید این افراد را کشف کنیم ، آنها را برجسته کنیم زیرا نمونه‌های بسیار زیادی وجود دارد ... وقتی رسوایی فراوانی  حتی در کلیسا وجود دارد، و این کمکی نمی‌کند (به ضرر دین است) اما ما به افرادی که به دنبال راه برادری هستند، قدیسین در همسایگی مان را نشان می دهیم . مطمئناً افرادی از خانواده خود ، برخی پدربزرگ و مادربزرگ ها (که حقیقتاً قدیس هستند) را در میانمان داریم".

https://www.vaticannews.va/it/papa/news/2021-03/papa-francesco-conferenza-stampa-volo-iraq-fratellanza.html

 

رسانه‌های ایرانی دیدار "صلح" پاپ و (آیت ا...) السیستانی را جشن می‌گیرند

سایت آسیا نیوز

رسانه‌های ایرانی ملاقات ششم مارس در نجف میان آیت ا... العظمی علی السیستانی و پاپ فرانسیس در جریان سفر رسولی به عراق را به عنوان "فرصتی برای صلح" جشن گرفتند. این خبر تیتر اول روزنامه‌ها و رسانه‌های جمهوری اسلامی در روز گذشته بود. برخی از آنها از فرصت و موفقیت بدست آمده با هدف جلوگیری از تنش زدایی در کشور همسایه صحبت کردند. کشوری که سالها گریبانگیر جنگ و خشونت بود. روزنامه «سازندگی» ، نزدیک به جناح اصلاح طلب تأکید می‌کند که امروز این دو رهبر مذهبی "پرچمداران صلح جهانی" هستند. این روزنامه ملاقات در خانه رهبر معنوی شیعه را "موثرترین واقعه تاریخی در خصوص گفتگوی بین ادیان" عنوان کرد. روزنامه اصلاح طلب دیگر « شرق»، از "تجلی نیرویی نمادین که اهمیت همکاری میان مومنان ادیان مختلف را نشان می دهد" صحبت نمود. روزنامه دولتی «ایران دیلی» در سرمقاله خود این ملاقات را "پیروزی همزمان برای تشیع و مسیحیت" خواند و حضور پاپ آرژانتینی در عراق را تأییدی بر اینکه "مسیحیت در آن کشور با وجود همه رنج های ناشی از دولت اسلامی (داعش)" همچنان زنده است، عنوان نمود. جراید محافظه کار توضیح می دهند که بازگشت امنیت در عراق، مانند اجازه دادن به سفر رسولانه (پاپ فرانسیس) علی رغم برخی از حوادث خونبار اخیر، نتیجه تعهد نیروهای "مقاومت" است و در این رابطه فراخوان مسلحانه (جهاد) در سال 2014 میلادی توسط (آیت ا...) سیستانی علیه داعش را یادآور شدند. روزنامه محافظه کار «رسالت» نیز نوشت که پاپ فرانسیس و بسیاری از کشورهای غربی باید آگاه باشند که این آزادی (امکان سفر به عراق) مدیون خون جوانان شجاع محور مقاومت و خرد مقامات شیعه است. از نظر این روزنامه، این ملاقات می‌تواند "به فرصتی گرانبها برای صلح تبدیل شود و از درد و رنج مردم عراق ، به ویژه مسیحیان متاثر از حملات دولت اسلامی" بکاهد. سرانجام «کیهان» به عنوان یکی دیگر از نشریات نزدیک به جناح  محافظه کار تندرو نیز نوشت که امنیت مسیحیان عراق و مسلمانان با "فداکاری جوانان عراقی" به فرماندهی ژنرال ایرانی قاسم سلیمانی و معاون حشد الشعبی ابومهدی المهندس که در حمله هواپیمای بدون سرنشین آمریکایی در بغداد در ژانویه 2020 کشته شدند، امکان پذیر شد.

http://www.asianews.it/notizie-it/I-media-iraniani-celebrano-lincontro-di-pace-fra-il-Papa-e-al-Sistani--52537.html

 

آمادگی تهران برای همکاری در موضوع هسته ای

روزنامه  اُسِّرواتوره رومانو

ایران برای نجات توافق هسته ای 2015 در تلاش است و بنابراین آماده گفتگو با اروپایی‌ها و آمریکایی‌ها است. این اظهاراتی است که روز گذشته (دکتر) حسن روحانی رئیس جمهور ایران در جریان ملاقاتش در تهران با سایمون کووی وزیر خارجه ایرلند اعلام کرد. رئیس دولت ایران گفت که "آماده است تا مذاکرات با کشورهای اروپایی را براساس احترام متقابل ، بدون تهدید و فشار آغاز کند زیرا این تنها راه رفع اختلافات در موضوع هسته ای است". هفته گذشته هنگامی‌که کشورهای اروپایی از ارائه قطعنامه مهمی علیه فعالیت های هسته ای ایران در شورای حکام آژانس بین المللی انرژی هسته ای امتناع کردند، نشانه‌های مثبتی از بازگشت احتمالی به مذاکرات دیده شد. روز گذشته نیز (دکتر) روحانی پیامی را به دولت بایدن ارسال کرد مبنی بر اینکه "ایران آماده است بلافاصله پس از لغو تحریم های غیرقانونی توسط آمریکا و در صورتی که واشنگتن سیاست تهدید و فشار خود را کنار بگذارد، بلافاصله اقدامات جبرانی را انجام دهد و به تعهدات خود عمل کند." چین نیز از طریق وزیر امور خارجه اش وانگ یی ابراز امیدواری کرد که ایالات متحده تحت توافق وین "با حذف تحریم های یکجانبه و همچنین ایران با اجرای تعهدات خود در ممانعت از گسترش سلاح های هسته ای" عمل نمایند.   صفحه 10

 

گام های بنیادی در گفتگوی بین الادیان در عراق

سایت واتیکان نیوز

در مصاحبه  جان کارلو لاولا Giancarlo la Vella با متکلم مسلمان عدنان مکرانی، وی سفر اخیر پاپ فرانسیس به عراق، بویژه ملاقات با آیت ا...سیستانی و دیدار بین الادیانی در اور (مرکز) کلدانیان را گامی مهم  برای شناخت متقابل اسلام و کاتولیک، در مسیر سند برادری انسانی و ترسیم شده در دوره زعامت پاپ فرانسیس خواند.  مکرانی در رابطه با آیت ا.. سیستانی افزود: "دیدار با آیت ا.. العظمی السیستانی از اهمیت بسیاری برخوردار است  زیرا فرانسیس پیش از این دیدار در ابوظبی سند برادری انسانی را با یک مرجع بزرگ اهل سنت امضا کرده است. اکنون او با یک مرجع بزرگ شیعه روبرو شده و (شیعه و سنی) دو بال جهان اسلام اند. السیستانی نیز از اعتبار بالایی برخوردار است. میلیون‌ها نفر در عراق ، هند ، پاکستان ، ایران ، لبنان از او پیروی می‌کنند ، بنابراین او شخصی است که وزن بین المللی دارد. در عین حال او فردی زاهد است که علی رغم اینکه وجوهات و نذورات دریافت می‌کند و یک خزانه داری را اداره می نماید، زندگی ساده و فقیرانه‌ای دارد، زیرا او دارای جمعیتی بزرگ است که برای کمک به فقرا پول می دهد. از سویی السیستانی همچنین تضمینی برای مسیحیان است. حرف او شنیده می‌شود و مورد احترام است. سپس می‌بینم که پاپ فرانسیس نیز بر ایده عراق به عنوان کشوری دموکراتیک و فراگیر و همچنین احترام به اقلیت ها، حقوق بشر تأکید کرده و معتقد است حضور و قدرت مسیحیان در عراق و خاورمیانه برآمده از کشوری قدرتمند، متحد، دموکراتیک و فراگیری خواهد بود که به حقوق شهروندی کامل احترام بگذارد".

در ادامه به اقلیت اباضیه در عمان به عنوان حقیقتی در کنار تشیع و اهل تسنن، دفاع پاپ در طول زعامت خود از اسلام و مسلمانان و تفکیک قایل شدن میان مسائل تروریستی با اسلام و مسلمین، همچنین به مقبولیت جهانی پاپ فرانسیس بویژه در میان مسلمانان و مواضع شفاف وی به واسطه نگاشتن رساله‌ها و صدور بیانیه‌ها اشاره شد.

https://www.vaticannews.va/it/papa/news/2021-03/iraq-papa-francesco-dialogo-interreligioso.html

 

سفری که نسبت به آن کسی بی تفاوت نماند

روزنامه  اُسِّرواتوره رومانو

ارگان رسمی واتیکان در مقاله ای تحت عنوان فوق از خانم دبورا دونینی Debora Donnini ، به واکنش مقامات کشورهای مختلف نسبت به سفر پاپ فرانسیس به عراق اشاره کرد و در رابطه با موضع مقامات ایرانی نوشت: " تمجید از سفر پاپ و بخصوص دیدار وی با آیت ا.. سیستانی در ایران نیز مشاهده شد. بگونه ای که فضای رسانه ای این کشور، اهمیت این نشست را در استقرار صلح برجسته کردند. سعید خطیب زاده سخنگوی وزارت امور خارجه ایران در اولین واکنش تهران به سفر پاپ به عراق گفت که این سفر بسیار مثبت و حائز اهمیت فراوان بود و نقش سازنده ای در تلاش برای کمک به «عراقی آرام و امن» داشت. پاپ فرانسیس همچنین با مرجع عالیقدر دینی عراق به روش خود، گفتگوی بین مذهبی و تقریب ادیان انجام داد".    صفحه 2

 

از نظر روزنامه ملی گرای ترکیه، دلیل سفر پاپ فرانسیس به عراق مسیحی کردن مجدد منطقه است

سایت آسیا نیوز

از نظر روزنامه ملی‌گرای ترکیه، سفر پاپ فرانسیس به عراق بخشی از استراتژی است که هدف آن مسیحی کردن مجدد منطقه با تعمیق اختلافات درونی در جهان تشیع است. البته قابل پیش بینی بود که سفر پاپ مورد پسند همه مسلمانان نباشد و برخی از مقالات منتشر شده در روزنامه‌های ترکیه این موضوع را تأیید کردند. بطور قابل توجهی، تندترین مطالب در روزنامه ینی شفق منتشر شد، روزنامه‌ای که آشکارا به رئیس جمهور اردوغان و حزب عدالت و توسعه نزدیک است و روابط خوبی با دولت دارد. گفتنی است این روزنامه قبلاً نیز به تحریک نفرت از اقلیت ها و گروه‌های مخالف متهم  شده بود. در ینی شفق، استاد اوزکان گونگر از دانشگاه آنکارا، سفر پاپ به عراق را تحت عنوان مقاله ای با عنوان "استراتژی سفر پاپ به عراق" مورد ارزیابی قرار می دهد. مقاله طولانی که با کاریکاتوری (مترسک خیمه شب بازی) از پاپ فرانسیس همراه شده و در آن "استراتژی‌ها" از نظر "تاریخی، جامعه شناختی و سیاسی" مورد ارزیابی قرار گرفته است. نویسنده مقاله از داعش (دولت اسلامی) به عنوان نیرویی سخن به میان می آورد که با ابزار ارائه شده از سوی"امپریالیسم غربی" بوجود آمده است. در بخشی از مقاله تحلیلی آمده است:

 اولین نکته یا استراتژی واتیکان "حمایت از مردم مسیحی است که در اقلیت هستند و مشکلات زیادی را تجربه می‌کنند". دومین استراتژی واتیکان در انتخاب مکانهایی نهفته است که برای بازدید انتخاب شده اند. بدیهی است اهداف « استراتژیک کلامی» که در پشت صحنه بازدید از شهرهایی مانند اور و قره قوش و به ویژه نینوا ذکر شده، در کتاب مقدس نیز وجود دارد. این قابل درک است که برنامه‌هایی برای احیاء و یادآوری کدهای هویتی و جایگاه آن اماکن در حافظه مشترک و به نام مسیحیت وجود دارد. اهمیت سفر به این مناطق به وضوح دیده می‌شود و نویسنده به این نتیجه گیری می رسد که مأموریت جدید کلیسای کاتولیک در هزاره سوم مستلزم مسیحی شدن این مناطق است.

سومین استراتژی واتیکان ، ترجیح پاپ به تشیع مکتب نجف بر مکتب قم است. به تعبیری، این می‌تواند به عنوان یک گام استراتژیک مانند تقویت شکاف میان شیعیان، افزایش رقابت موجود (در حوزه نجف و قم) با برهم زدن تعادل بویژه میان گروه‌های شیعی صورت گیرد و زمینه را برای درگیری میان آنها آماده کند. از آنجاکه سیستانی همواره تأکید می‌کند که رهبران مذهبی نباید به سیاست بپردازند، این امر موضعی است که کاملاً متفاوت با مواضع آیت ا... های ایرانی است. 

از نظر نویسنده ترک، پاپ فرانسیس به عنوان فردی مطرح است که اعتقاد دارد یک کار خوب مهم است و نه صرفاً دفاع از موضوعات کلامی و دگماتیک. به همین دلیل است که این دیدار (پاپ فرانسیس با آیت ا..العظمی سیستانی) از «منظر مدیریت مواضع و درک وضعیت» مناسب است.  هرچند پاپ فرانسیس از طریق پیام برادری از برچسبی که همه مسلمانان را بالقوه تروریست معرفی می‌کند جلوگیری کرد. برچسبی که در پی اقدامات سازمانهای تروریستی مانند داعش و با پشتیبانی فنی و نظامی‌بیشمار کشورهای امپریالیستی غربی بوجود آمده است. هدف دیگر از سفر پاپ به عراق «توسعه فعالیت های گفتگو» عنوان شده است. می‌توان گفت که از زمان پاپ ژان پل دوم این مسئله مدتهاست تحت عنوان "گفتگو در زندگی" بیان می‌شود اما هیچ تلاش مشخصی برای پایان دادن به اشک ها، ظلم ها، درگیری‌ها و جنگ هایی که در جهان می‌شود صورت نمی‌گیرد و تاکنون "گفتگوی واتیکان"  نتیجه خاصی به همراه نداشته است.

در همین شماره ینی شفق، حسن اوزتورک می نویسد: "مطمئناً پاپ به منطقه آمد تا کارهایی را که حمله آمریکا و شرکای آن با اسلحه نمی‌توانستند انجام دهند، به پایان برساند. از آنجا که آنها به خوبی می دانند چگونه جهان اسلام را تکه تکه کنند، می‌توانند هرچه بخواهند را به ما تحمیل کنند." از طرف دیگر  روزنامه ملی گرای ینی چاق، معتقد است که پاپ فرانسیس رهبر معنوی جهان مسیحیت کاتولیک، اولین پاپی است که از عراق دیدن می‌کند. تمام جهان، سفر چهار روزه پاپ به عراق که با هیئت بزرگی از محافظان و روزنامه نگاران انجام شده را پیگیری می‌کند.

دکتر Lütfü Özşahin  در رسانه CNN Türk گفت که این سفر دارای نتایج شگفت آوری است. Özşahin توجه مخاطبان را به این واقعیت جلب کرد که پاپ یک شخصیت مذهبی و سیاسی است. او همچنین افزود که "سفر پاپ به عراق دارای اهمیت سیاسی و نه مذهبی است و بویژه دیدار واتیکان با سیستانی رهبر شیعیان عراق، پیامی‌برای ایران بود ".  نویسنده ترک سپس توجه مخاطب را به موضوع "گفتگوی بین ادیان" جلب می‌کند تا ادعا کند که "یکی از مراکز جنبش فتح ا.. گولن موسوم به FETÖ واتیکان است". همچنین سفیر ترکیه در واتیکان لطف ا.. گوتکتاش به خبرگزاری دولتی ترکیه آناتولی Anadolu  اظهار داشت که "پاپ فرانسیس می خواهد همبستگی خود را با مسیحیان عراق نشان دهد. بی ثباتی و وحشت مسیحیان را از عراق دور کرده است (مجبور به مهاجرت کرده است). تعداد کل مسیحیان اکنون بین 200000 تا 300000 نفر است. دولت عراق در تلاش است اموال توقیف شده(مسیحیان) را پس دهد و به نوعی خسارات وارده را جبران کند. واتیکان نگران این تلاش ها است. با این سفر، پاپ همچنین می خواهد نشان دهد که در کنار مسیحیان است ". گوکتاش افزود: "مشکلاتی که واتیکان از آنها شکایت دارد محصول بی ثباتی در عراق است. ترکیه کشوری است که بر اهمیت ثبات منطقه در هر مناسبت تأکید می‌کند و معتقد است عدم اقتدار (عراق) منجر به ظهور گروه‌های تروریستی می‌شود. فرقه گرایی به کسی آرامش نمی دهد. سفر پاپ به عراق، بار دیگر به یادآوری این حقیقت به مردم کمک خواهد کرد.

http://www.asianews.it/notizie-it/%E2%80%8BPapa:-per-stampa-nazionalista-turca-andato-in-Iraq-per-ri-cristianizzare-la-regione-52554.html

 

به موطن (حضرت) ابراهیم (ع) هیچ یهودی دعوت نشد

سایت لارپوبلیکا

"در زادگاه ابراهیم ،هیچ یهودی دعوت نبود و هیچگونه اشاره ای به جامعه 2500 ساله یهودیان در عراق نشد، انگار که این جامعه منقرض شده است. زیونیت فتال Tzionit Fattal محققی است که در سال 2017 میلادی رمانی به زبان عربی در مورد تاریخ یهودیان عراق منتشر کرد و عنوان نمود که در "بخشی از مسیر پاک کردن تاریخ یهود در عراق بسر می‌بریم". وی از این وضعیت اظهار ناراحتی می‌کند. از جمله حذف یهودیان از کتاب های تاریخ، پرهیز از عنوان نمودن اینکه برخی عبادتگاه‌ها به مسجد و یا به محل دفن زباله تبدیل شده و یا توسط داعش مانند مقبره یونس نبی در موصل ویران شده اند. فتال شبکه گسترده ارتباطاتی را با محققانی در عراق دارد که ادعا می‌کنند "سرنوشت مسیحیان نیز مانند سرنوشت یهودیان خواهد شد ". جامعه یهودیان تا دهه 1950 میلادی 150000 نفر بودند. فائق شیخ علی نماینده لیبرال پارلمان، همچنین از تصمیم دولت عراق برای کنار گذاشتن یهودیان (عدم توجه به آنان) در توییتر به این شکل انتقاد کرد: " آنچه مانع دعوت آنها شد، بزدلی ، انکار و تحقیر یهودیان عراقی است."

http://www.ow2.rassegnestampa.it/Ucei/PDF/2021/2021-03-09/2021030947921181.pdf

 

 

در میان برادری و گفتگو

روزنامه  اُسِّرواتوره رومانو

ارگان رسمی واتیکان در مطلبی تحت عنوان فوق، در خصوص واکنش ها نسبت به سفر پاپ فرانسیس به عراق از سوی جهان اسلام و کشورمان، کمیته عالی برادری انسانی و همچنین موسسه الخویی نجف نوشت: "واکنش ها از سوی جهان اسلام در رابطه با سفر پاپ فرانسیس به عراق با اشتیاق حقیقی دنبال شد. شیخ اعظم الازهر الطیب در تاریخ پنج مارس در حساب توئیتری خود نوشت: "سفر تاریخی و شجاعانه برادرم پاپ فرانسیس، پیام صلح، همبستگی و حمایت را برای همه مردم عراق فرستاد. برای او دعا می‌کنم، از خداوند متعال می خواهم که به او توفیق دهد سفرش نتایج مطلوبی برای ادامه راه برادری انسانی کسب نماید". از سویی این سفر مورد توجه گسترده رسانه‌های ایرانی قرار گرفت و دولت (ایران) هم  بر اینکه ارمغان این سفر، صلح است، تاکید کرد. سخنگوی وزارت امور خارجه  سعید خطیب زاده در اولین اظهار نظر تهران این سفر را بسیار مثبت و مهم ارزیابی کرد.  بنابر بیانیه‌هایی که  از سوی کمیته عالی برادری انسانی و  موسسه خویی نجف با امضاء دبیر کل آن سید جواد محمدتقی خویی منتشر گردید، بر این موضوع تاکید شد که روابط میان نهادها و افراد باید به قوت خود ادامه پیدا کند. خویی همچنین افزود: « ما به زودی به واتیکان خواهیم رفت تا اطمینان حاصل کنیم این گفت وگو ادامه داشته و توسعه می یابد و در آنجا متوقف نخواهد شد. چالش های مشترک توسط هیچ دولت، نهاد یا شخصی به تنهایی و بدون هماهنگی و همکاری همه در جهان حل نمی‌شود». "

صفحه 4 روز پنجشنبه مورخه 21 اسفندماه

*در بخشی از این روزنامه نیز تصویر بزرگی از نماز خواندن دو روحانی شیعه در فضای بیرونی کلیسای کلدانی یوسف قدیس و همچنین تصویر یک روحانی شیعه با یک روحانی کاتولیک در صفحه 1 «بخش گزارش هفتگی» درج شده ا ست.

 

ایرانیان بر خلاف بنیادگرایان، از ملاقات میان پاپ فرانسیس و سیستانی خوشحالند

سایت آسیا نیوز

«خسرو ابراهیمی» در مقاله ای تحت عنوان فوق، نقش آیت ا...العظمی سیستانی به عنوان رهبری شیعه در سطح جهانی را برجسته کرد و در خصوص جایگاه حوزه قم و نجف در جهان گفت: عدم حمایت آیت ا...سیستانی از سیاست های تند روحانیان ایرانی و نحوه مدیریت حوزه نجف از سوی وی، باعث شد بنوعی تلاش های روحانیون سیاسی ایران برای معرفی قم به عنوان مقر اصلی تشیع در جهان به چالش کشیده شود. در ادامه گزارش این خبرگزاری عنوان شد که درخواست ملاقات حجه الاسلام رئیسی به عنوان برگزیده مقام معظم رهبری در سفر اخیرش به عراق، از سوی آیت ا..العظمی سیستانی رد شد و این اقدام، محبوبیت نامبرده را جهت حضور احتمالی اش در انتخابات ریاست جمهوری آینده کاهش داد. روزنامه کیهان نیز دیدار میان پاپ فرانسیس و آیت ا...سیستانی را به خرده گرفته و مدعی شده است که آیت ا.. سیستانی جایگاهی به عنوان رهبر شیعیان در ایران ندارد. همچنین می‌افزاید: "کیهان سفر پاپ فرانسیس به عراق را به ترور (شهادت سردار) قاسم سلیمانی در بغداد مرتبط نمود و تاکید کرد که تلاشهای (سردار) سلیمانی در عراق نیز با اجازه  (آیت ا..العظمی) سیستانی می‌گرفت. البته این موضوع هیچگاه از سوی دفتر وی تایید نشد. این روزنامه همچنین مقایسه ای را میان خانه او(آیت ا..العظمی سیستانی) و کاخ های واتیکان در شهر رم ارائه داد و نشان داد که بنیادگرایان ایرانی از این سفر راضی نیستند. این امر مشروعیت بیشتری به رهبر جهانی کهنسال شیعه (آیت ا..العظمی) سیستانی می‌بخشد و فضا را برای(رهبر معظم انقلاب حضرت آیت ا..) خامنه ای و تمایل وی برای رسیدن به آن موقعیت که سالهای زیادی در آن رویا بوده و تبلیغ نیز شده، تنگ می‌کند. از قم فقط گروه کمی از روحانیون شیعه این سفر را ارزشمند خواندند و آن را آغاز تلاشی دیگر، برای ایجاد صلح در خاورمیانه دانستند.اما  اخبار این سفر عمدتاً توسط رسانه‌های حکومتی جمهوری اسلامی ایران، نادیده گرفته شد".       

http://www.asianews.it/notizie-it/Papa-e-al-Sistani:-iraniani-felici,-ma-non-i-fondamentalisti-52567.html

 

پاپ فرانسیس در نشست عمومی:سفرم به عراق در میان درد و امید، بیماری همه گیر و خشونت بود

سایت ایل سیزموگرافو

پاپ فرانسیس در مراسم عمومی دیروز خود به سفر خود به کشور عراق پرداخت و گفت: "بغداد شهری با اهمیت در طول تاریخ بوده که قرن‌ها غنی ترین کتابخانه جهان را در خود جای داده بود. چه چیزی آن را نابود کرد؟ جنگ! جنگ همیشه هیولایی است که با تغییر دوران، دگرگون می‌شود ولی همچنان ادامه دارد. بشریت را می‌بلعد اما پاسخ به جنگ، جنگ دیگری نیست، پاسخ به سلاح، سلاح های دیگر نیست. "

وی در ادامه ضمن اشاره به اقدامات تروریستی داعش در عراق افزود: "حملات داعش باعث فرار هزاران نفر از ساکنان، از جمله بسیاری از پیروان مذاهب مسیحی و اقلیت های تحت تعقیب دیگر، به ویژه ایزدی‌ها شد. هویت باستانی این شهرها از بین رفته است، اکنون آنها به سختی تلاش می‌کنند تا دوباره  شرایط را فراهم سازند. مسلمانان مسیحیان را به بازگشت دعوت می‌کنند و با هم کلیساها و مساجد را مرمت می‌کنند. برادری آنجاست. درخواست می‌کنم برای این خواهران و برادران مورد آزمون واقع شده دعا کنیم، تا آنها قدرت از سرگیری (کارها) را داشته باشند. به بسیاری از مهاجران عراقی که فکر می‌کنم،  می خواهم  بگویم که شما مانند (حضرت) ابراهیم (ع) همه چیز را ترک کردید. مانند او ایمان و امید را حفظ کنید و هر جا که هستید سازنده دوستی و برادری باشید و اگر می‌توانید (به عراق) بازگردید". پاپ فرانسیس در بخش پایانی دعای خود افزود: "از خداوند که صلح است می خواهم ، «آینده برادری» را به عراق ، خاورمیانه و همه جهان عطا نماید!".

http://ilsismografo.blogspot.com/2021/03/vaticano-udienza-generale-di-papa.html?m=1

 

دولت عراق از حضور یهودیان در بازدید تاریخی پاپ ممانعت کرد

سایت ایتالیایی اسرائیل نت

سث جی. فرانتزمن Seth J. Frantzman در مقاله ای در رابطه با عدم دعوت از یهودیان برای شرکت در مراسمی‌که به مناسبت حضور پاپ فرانسیس در عراق برگزار شد، عنوان نمود که این اقدام از سوی دولت این کشور با حفظ رویه دولت های قبل صورت گرفت. وی ضمن اشاره به تلخکامی ادوین شاکر Edwin Shuker یهودی انگلیسی عراقی لاصل، به نقل از وی گفت: " عراق یک فرصت تاریخی را برای آشتی با یهودیان خود (بویژه در مراسم شهر اور)  که مورد بدترین آزارها قرار گرفته و بزرگترین فرار از جهان عرب در قرن گذشته را داشتند، از دست داد".

در این مطلب، ضمن متهم شدن دولت عراق به « بی توجهی به پیام پاپ فرانسیس در این سفر»، از واکنش متفاوت منطقه کردستان عراق تمجید شد و در پایان آورد:"واتیکان سعی کرده بود که یهودیان  نه تنها در مراسم عبادی بلکه در نشست های بین مذهبی نیزحضور پیدا کنند. با این حال به گفته یک منبع آگاه، دولت عراق مانع هرگونه تلاش یهودیان برای سفر به عراق شد. به گزارش نیویورک تایمز ماتئو برونی سخنگوی واتیکان گفته بود که یهودیان در مراسم در عراق شرکت خواهند کرد اما وی افزوده بود که نمی داند خاخام هایی در آن شرکت خواهند کرد یا نه؟ حتی عمر محمد وبلاگ نویس خبری Mosul Eye ، به الگماینر گفت که نبود یهودیان به تصویر تنوع (مذهبی در عراق) لطمه زده است. وی افزود: "یهودیان کجا هستند؟ اینجا وجود ندارند. بدون به رسمیت شناختن تاریخ یهودیان عراق، بدون به رسمیت شناختن بخش یهودیان عراق، بدون برسمیت شناختن مشارکت یهودیان در عراق از هزاران سال پیش تا به امروز، تنوع واقعی و ادغامی وجود نخواهد داشت".

https://www.israele.net/il-governo-iracheno-ha-impedito-agli-ebrei-di-presenziare-alla-storica-visita-del-papa

 

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما